de FamilieAcademie

Blogs ouderverstoting en kindermishandeling

Ervaring van een buiten- (gesloten) moeder

logodefamilieacademiedrukwerkdeal
Van niets naar mogelijkheden

Al zeven jaar als gevolg van de scheiding, zijn mijn kinderen en ik het contact met elkaar verloren.
Ondanks een OTS van anderhalf jaar en recentelijk één jaar vrijwillige hulpverlening om het contact te herstellen veranderde er niets aan deze situatie.
Mijn oudste zoon, net 18 jaar, kreeg in 2012 acute lymfatische leukemie en dankzij een stamceltransplantatie leek het erop dat hij deze ziekte had ‘overwonnen’.
Helaas kwam in april 2015 de ziekte terug en was mijn informatiebron wederom het blog over de voortgang die hij schreef.
Een nieuwe transplantatie werd uitgevoerd de eerste berichten leken hoopgevend. Totdat hij klachten kreeg, in het streekziekenhuis opgenomen werd, overgeplaatst moest worden naar het universitaire ziekenhuis en de berichten zorgwekkender werden.

Ik nam contact op met de maatschappelijk werker van de afdeling hematologie en toevallig stond deze man op het punt om zijn eerste gesprek met Ramon te hebben. Doordat mijn zoon aangaf dat hij me niet wilde zien kon de maatschappelijk werker niets voor mij doen. Inmiddels kreeg ik het bericht dat hij overgeplaatst was naar het brandwondencentrum en na een week werd hij teruggeplaatst naar het universitair ziekenhuis. Ik wilde naar hem zien, omdat mijn intuïtie zei dat ik dit moest doen voordat het te laat zou zijn. Ik kwam niet verder dan een gesprek met het maatschappelijk werk en mij werd verboden om te komen. Wel gaf deze man aan dat wat hier tussen een ouder en kind aan de hand was, iets is waar hij en zijn collega’s geen kennis van hadden.

Ik heb Erna contact met hem laten opnemen en zij heeft het voor elkaar gekregen dat de medisch maatschappelijk werker mij op de hoogte hield. En dat hij daarnaast met meer begrip voor mij ook inzag dat hij meer gezinnen in deze situatie had gezien. Helaas ging het met mijn zoon zo snel bergafwaarts dat we elkaar niet meer hebben kunnen spreken. Het is fijn dat dankzij Erna er een contact is ontstaan waardoor ik de juiste informatie kreeg en ook bij het team meer begrip kreeg als een buitengesloten moeder.
In de dagen na zijn overlijden heeft Erna mij dagelijks gebeld en me door deze zware periode heen geholpen met haar begripvolle aandacht, advies en inzichten waardoor er ruimte kwam om mijn rouwproces vorm te geven.

Er zijn geen woorden om mijn dankbaarheid in uit te drukken!