de FamilieAcademie

Blogs ouderverstoting en kindermishandeling

Blog 2 eindproduct training ervaringsdeskundige ouderverstoting

Een reactie plaatsen

logodeFAdwdtuin.jpg
“Mijn deskundigheid in zetten betekent voor mij dat ik een klein stukje van mijn verhaal kan delen als het aansluit bij wat ouders nodig hebben.”

Ter afronding van de training ervaringsdeskundige ouderverstoting schrijft elke deelnemer een blog. Hieruit blijkt dat de ouder geleerd heeft het eigen verhaal op een herkenbare manier te delen.
Het kenmerk van de ervaringsdeskundige bij deFamilieAcademie is dat de ouder:
kennis heeft van ouderverstoting,

signalen kan benoemen,
zicht heeft op het eigen levensverhaal,
geweldloos leert communiceren,
en met enige afstand kan kijken naar de eigen situatie.
Deze moeder slaagde reeds in 2016 voor de training en zet zich in via blogs en gespreksgroepen voor ouders.
De ervaringsdeskundigen worden niet opgeleid tot hulpverleners, maar het zijn ouders die zich inzetten om ouderverstoting uit de wereld te helpen

Aan alle kinderen die één ouder moeten missen

Jaren geleden ben ik gescheiden, één van de grootste veranderingen in een mensenleven, in mijn leven. Terugkijkend kan ik zeggen dat niemand voorbereid is op een scheiding, omdat het niet is voor te stellen hoe groot de impact is voor kinderen en ouders. 
In de chaos die is ontstaan ben ik het contact met mijn kinderen verloren. Prachtige kinderen die in het oog van de storm deze keuze hebben moeten maken die ze nooit hadden moeten hoeven maken. Een keuze die kinderen die hier nu middenin zitten ook niet zouden moeten hoeven maken. een keuze die kinderen nadat het stof lijkt neergedaald niet dan toch nog moeten maken. Een keuze die kinderen die hiermee in de toekomst te maken krijgen niet moeten hoeven maken.

Hoe werd ik een ervaringsdeskundige
In 2016 volgde ik de training voor de ervaringsdeskundige.
Omdat ik denk dat er is een andere vorm van hulp nodig is voor ouders, naast de begeleiding van de hulpverlener. Hulp van deskundigen die een complexe scheiding hebben meegemaakt. Hulp van een ervaringsdeskundige.

Ervaren zijn betekent nog niet deskundig zijn.
Ervaringsdeskundig wordt je niet alleen door de ervaring.
Ervaringsdeskundig wordt je doordat je inzicht krijgt op je gevoelens die je hebt bij de ontstane situatie.
Ervaringsdeskundig wordt je als je in staat bent na te blijven denken en je reactie niet af laat hangen van de pijn, verdriet en machteloosheid, en het niet af laat hangen van het gedrag van anderen.
Door jezelf te kennen komen er mogelijkheden om andere keuzes te maken.

Deskundig ben ik geworden omdat in staat ben om te reflecteren op mijn eigen reacties.
Deskundig kon ik worden omdat ik mijn reflectie mocht delen met De FamilieAcademie en Erna Janssen me hielp mijn gevoelens in perspectief te zien. Ze stelt vragen die aanzetten tot nadenken en geeft me alternatieven. Haar supervisie was nodig om kritisch te blijven op mijn handelen.
Deskundig ben ik geworden doordat ik ging studeren en meer kennis kreeg over het begeleiden van ouders. Ik heb veel gesprekken gevoerd met jeugdhulpverleners die het contact met mijn kinderen en mij probeerden te herstellen. Ik heb geleerd me in hen te verplaatsen en begreep welke positie ze zaten. Ook ben ik deskundig geworden door de vele gesprekken die ik in de afgelopen jaren met ouders en stiefouders heb gevoerd. Soms zag mezelf in ze terug waardoor ik beter ging begrijpen wat mij en/of deze ouders beweegt.

Mijn deskundigheid in zetten betekent voor mij dat ik een klein stukje van mijn verhaal kan delen als het aansluit bij wat ouders nodig hebben.

Mijn kennis kan ik gebruiken wanneer dat in de begeleiding van ouders van toepassing is.

Herstellen
Herstellen betekent voor mij weten dat ik in de kern mezelf ben gebleven, mijn liefde voor mensen is gebleven. Mijn belangstelling voor hun levensverhalen en het vertrouwen dat ik heb in mensen is gebleven. Hersteld zijn betekent voor mij dat ik kan genieten van andermans kinderen en kan genieten het geluk van de gezinnen om me heen. Hersteld zijn betekent dat ik vind dat mijn leven waarde heeft ondanks dat ik geen opvoeder voor mijn kinderen mag zijn. Ik heb mijn leven anders ingericht, door de studie die ik volg, door het werk wat ik nu doe en door mijn ervaringsdeskundigheid in te zetten. Hersteld zijn betekent dat ik weet dat ik niet cynisch en verbitterd ben geworden. Hersteld zijn betekent dat ik ruimte heb om andere ouders te ondersteunen in hun herstel zodat ze jullie ouders kunnen blijven
Hiervoor is naar mijn idee een andere vorm van hulpverlening nodig.
Een andere aanpak voor ouders in een complexe scheiding en een ander perspectief van hulpverleners om hierin de ouders te begeleiden.
Want wanneer één ouder buitengesloten wordt betekent dit dat er aandacht aan beide ouders besteed moet worden.
Niet samen zoals nu vaak gebeurt, maar apart van elkaar.
Zodat wij als ouders ieder op ons eigen tempo kunnen zoeken naar de vorm van het ouderschap zonder elkaar. Gericht op wat wij nodig hebben om de jeugd van de kinderen zo prettig mogelijk voort te zetten.

Ouders en kinderen
Dit betekent voor kinderen dat ze een beetje geduld zullen moeten hebben met hun ouders, omdat dit hard werken is voor hen.
Dat betekent dat ik als ervaringsdeskundige met eindeloos geduld zal luisteren naar de verhalen van ouders, totdat dit verstomt en er ruimte is voor dialoog en verandering.

Stel het je maar voor als een tuin die overwoekerd is en waar flink in gesnoeid moet worden.
Na het ‘lichamelijk’ zwaar werk van het snoeien kan vader/moeder gaan kijken welke planten er in staan en of ze op de goede plek staan.
Mogelijk moet hij/zij eerst leren welke planten er veel licht en zon nodig hebben en welke van schaduw houden.
Dan gaan we een plan maken en de tuin zo inrichten dat jullie er in kunnen spelen, bloemen kunnen plukken en willen picknicken.
Een plek voor jullie, waar je van de zon kunt genieten, waar je tot bloei kunt komen en je beschermd voelt in de schaduw. Een thuis bij allebei jullie ouders, anders dan daarvoor maar zeker niet minder.

Dat is wat ik jullie kinderen allemaal toe wens.

Mail: info@defamilieacademie.nl voor meer informatie
Download hier de Gratis folder ouderverstoting en 6 tips voor de professional

Auteur: deFamilieAcademie; Erna Janssen

Als ontwikkeldeskundige, systemisch maatschappelijk werker en trainer ben ik altijd weer geboeid door mensen in hun levens. Binnen deFamilieAcademie deel ik mijn ervaring met ouders, professionals en organisaties die te maken hebben met ouderverstotingsproblematiek. Mijn trainingen zijn SKJeugd geaccrediteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s